hormon Przysadka mózgowa

Strona początkowa




Temat: Prawidłowy wynik TSH?
Witaj,
normy zawsze są podane obok wyniku!!!
Ale badanie wartości samego TSH nie wiele daje dla pełnego obrazu trzeba zrobić
też hormony tarczycy fT3 i fT4, bo TSH jest hormonem przysadki mózgowej. TSH
wzrasta w przypadku niedoczynnośći i maleje w przypadku nadczynności.
Jeśli masz obawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy zrób fT3 i
fT4 i do endokrynologa.
P.


Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Badania TSH
TSH jest hormonem przysadki mózgowej, stymulującym pracę tarzcycy. A tarzcyca z
kolei reguluje całą przemianę materii, a u kobiet dodatkowo ma również wpływ na
płodność. Pewnie dlatego lekarz chce dowiedzieć się, jak u Ciebie to wygląda.
TSH nie trzeba badać na czczo Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Witam i proszę o interpretację wyników
Witaj

> 01.09.09 TSH 5,67 (norma 0,4-4,0)

Twój ostatni wynik jak sam widzisz jest jeszcze powyżej normy.
Niestety nie powtarzałeś badania Ft3 i Ft4, więc nie wiemy
jak wyglądają Twoje poziomy hormonów tarczycy. TSH jest hormonem
przysadki mózgowej.

Twoje początkowe wyniki Ft3 i Ft4 były chyba najniższe
ze wszystkich wyników jakie pojawiały się na forum.
jak to możliwe, że przy takich wynikach czułeś się dobrze ?

> byłbym wdzięczny za wskazówki - o co mam zapytać i co ew. zasugerować

nikt tu z nas nie może za Ciebie ułożyć pytań do Twojego lekarza,
zasugerować można wstępnie, że to za niska dawka, bo TSH jest
za wysokie, a ponieważ nie zrobiłeś pozostałych badań ciężko
zgadywać o ile powinieneś podnieść i co podnieść.

> zaobserwowaliście coś takiego? Oprócz tego miałem lekko podwyższony
> cholesterol całkowity, ale transaminazy wyszły w normie.

nie powinno to dziwić, tarczyca jest takim kapitanem całego
organizmu, więc jak z nią jest coś nie tak, to inne funkcje
organizmu również mogą działać nieprawidłowo. u każdego
przebiega to trochę inaczej. ale podwyższony cholesterol
spotyka się często - co oczywiście poprawia się wraz
z leczeniem choroby podstawowej. chyba że Twój organizm
skrywa przed Tobą jeszcze jakieś niespodzianki.

nie piszesz nic o usg tarczycy, rozumiem że je robiłeś.

na pewno nie zaszkodziłoby zbadać profilaktycznie ferrytynę i b12

a. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: TSH
co i jak, bo ja na własne oczy ich nie widziałam tylko mój tata je odebrał i
> zaniósł do naszej rodzinnej, która orzekła że są dobre.

Hej! w taki sposób nigdy nie będziesz się czuła dobrze.
tsh 3,5 to i tak dużo za dużo. zwłaszcza że masz samopoczucie
i objawy typowej niedoczynności tarczycy. Jak się sama tym
nie zajmiesz, to nikt za Ciebie tego nie zrobi, lekarz też nie.
A problem będzie tylko narastał.

idź do przychodni i poproś o xero tych wyników.
Te wyniki są Twoją własnością a nie lekarza !!!
jak mnie takie postępowanie irytuje........

no i zacznij coś robić w kierunku powrotu do zdrowia,
znajdź porządnego lekarza. zacznij się leczyć.

> brałam. I tu moje pytanie czy branie tabletek antykoncepcyjnych może mieć wpływ
> na poziom TSH.

nie na tyle żeby mieć takie wysokie tsh. poza tym badamy też ft3 i ft4
i to ich poziom mówi o pracy tarczycy. Pamiętaj tsh jest hormonem
przysadki mózgowej, ft3 i ft4 są hormonami tarczycy.

a. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Hashimoto czy nie?? POMOCY
Witaj
żeby mieć pewność czy to jest Hashimoto
należy zrobić/znać wyniki badań hormonów
tarczycy czyli ft4 (wolna tyroksyna)
i ft3 (wolna trójodotyronina), tsh jest
hormonem przysadki mózgowej i nie może
być JEDYNYM wyznacznikiem tarczycy.

> wkoncu znalazłam przyczyny tego ze tyje, i teraz nie wiem, czy ta mała dawka
> leku może cos zmienic?

Twoje objawy okazują że prawdopodobnie
jest to właśnie Hashimoto.
Na pewno na małej dawce leków się
nie skończy ale nie można od razu
brać dużej ilości leków (syntetycznych
hormonów tarczycy).
Jak już będziesz znać wyniki swoich
badań to możesz je tu wpisać.
W tej chorobie bardzo ważna jest
świadomość leczenia i kontrolowanie
tego leczenia, w końcu nikt inny
nie wie lepiej niż Ty jak się czujesz itp.

Polecam lekturę forum, wątków archiwalnych
bardzo pomocne na początku,
ja przez pierwszy tydzień nie mogłam się
od forum oderwać aż z grubsza przeczytałam wszystko
ale to teraz procentuje moim
dobrym samopoczuciem i zrzuceniem wagi
czego i Tobie życzę.

powodzenia
aleksandra Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: czy ja dobrze to czytam?
Hej :)
Jeżeli Twoj lekarz przez "słabe działanie tarczycy" chiał powiedzieć o
jej "pewnej niedoczynności" to napiszę Ci kilka info na ten temat:

T3 i T4 to czynne hormony tarczycy, które w organiźmie są transportowane z
białkiem. Czynna biologicznie część Trijodotyroniny (T3) i Tyroksyny (T4) nosi
nazwę wolnej T3 lub T4 czyli FT3 lub FT4. Oznaczenie stężenia FT3 lub FT4
pozwala dokładniej ocenić czynność wydzielniczą tarczycy (niż oznaczenie T3 i
T4) i odzwierciedla niezafałszowany stan podstawowej przemiany materii w
określonym momencie.

TSH jest hormonem przysadki mózgowej, który na drodze mechanizmu regulacyjnego
steruje czynnością tarczycy. Jeżeli we krwi obwodowej człowieka znajduje się
zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy, następuje reakcja: krew przepływająca
przez przysadke swoim niedoborem hormonalnym daje sygnał do wytwarzania TSH.
TSH z krwią jest transportowane do tarczycy i daje sygnał do zwiększonego
wytwarzania T3 i T4. Gdy T3 i T4 wzrasta, TSH się normalizuje i brak jest
bodźca do dalszego wydzielania hormonów tarczycy.

Najpewniej niedoczynność można rozpoznać za pomocą oznaczenia stężenia TSH.
Podwyższone stężenie TSH wskazuje na niedoczynność tarczycy. Potwierdzeniem
tego rozpoznania może być wyraźne obniżenie stężenia T4 i T3 (względnie FT4 i
FT3).

Pacjenci z niedoborem hormonów tarczycy, a więc z niedoczynnością gruczołu,
wykazują spadek aktywności wszystkich czynności organizmu. Znamiennymi cechami
tego zespołu są:
Spowolnienie - wolniejsza mowa, głos niski, często chrapliwy, obnizenie
inicjatywy, ograniczona spostrzegawczość, stałe zmęczenie, nadmierna senność i
często depresyjny nastrój.
Wrażliwość na zimno - pacjenci pocą się wyjątkowo rzadko, stale skarżą się na
uczucie zimna, temperatura ciała jest zawsze niższa niż u ludzi zdrowych.
Cistowata konsystencja skóry - skóra sucha, blada i ciastowata, twarz i powieki
sprawiają wrażenie obrzękniętych.
Sztywność mięśniowa - charakterystycznej ociężałości często towarzyszy
osłabienie i bolesność mięśni szkieletowych oraz bolesność stawów.
Powiększenie serca - występuje tylko w bardzo natężonych przypadkach.
Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: hashimoto=niedoczynnosc,bylam u endo...

> euthyroxu?nastepna wizyta w sierpniu i lekarz kazal zrobic
> TSH

Oczywiście nie badamy samego TSH, tylko również
ft3 [wolna trójodotyronina] i ft4 [wolna tyroksyna],
chociaż Twój lekarz skoro kazał tsh to tylko na tsh spojrzy.
Tsh jest hormonem przysadki mózgowej, natomiast ft3 i ft4
to hormony tarczycy. wiele osób popełnia błąd badając tylko
tsh latami nie mogąc dość do dobrego samopoczucia, dlatego
właśnie niektórzy mądrzy lekarze leczą na podstawie ft3 i ft4.

no i czekać do sierpnia na dawce 25 to strata czasu,
w takim tempie długo będziesz wracać do zdrowia.
hormony bada się po 4-6 tygodniach na jednej dawce.
a Twoja obecna dawka 25 Euthyroxu jest minimalna, wprowadzająca,
nawet dzieci biorą więcej. dlatego już teraz wiadomo
że po następnym badaniu hormonów będziesz zwiększać.

niestety tak już jest że bardzo ciężko znaleźć i to państwowo
lekarza który da Ci skierowanie na ft3 i ft4. dlatego duża część
z nas tu na forum robi te badania prywatnie. poczytaj forum
pod kątem tych badań i ich znaczenia.

> przeciwcial,ktore powoduja niedoczynnosc.jestem ciekawa dlaczego
> lekarz nic o tym nie wspomnial?

bo wydawało mu się to oczywiste, a nie chciał tracić czasu na pacjenta,
jeszcze zaczęłabyś mu zadawać jakieś pytania a on nie daj Boże musiałby
Ci wyjaśniać. do forum przypięty jest wątek z opiniami o lekarzach.

> lekarz nic o tym nie wspomnial?czy powinnam brac jeszcze cos oprocz
> euthyroxu?

dużo osób na forum poza euthyroxem/letroxem czy innym hormonem,
bierze witaminy, oczywiście bez jodu. część osób bierze selen na
poprawę przemiany ft4 w ft3. osoby które mają niedobory ferrytyny
biorą żelazo, te którym brakuje witamin b12 też ją uzupełniają i tak dalej.

a. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Wynika- prośba o interpretację.
to może ja w takim razie ...



>Czyli bez oznaczenia ft3 nie powinnam zaczynać leczenia?

przydałoby się je znać, ponieważ jak za jakiś czas zrobisz ponowne
badania żeby wiedzieć jak idzie leczenie to trzeba będzie popatrzeć
na ft3 i ft4 i jak one się będą miały do siebie, co będzie wyższy
a co niższe itp.

badanie ft3 i ft4 jest ważne ponieważ...
to co bierzesz/ będziesz brać w tabletce typu Euthyrox/ Letrox etc.
to syntetyczny hormon T4. normalnie u zdrowych osób produkuje go tarczyca.
ten hormon T4 we krwi przekształca się do FT4, czyli swojej wolnej [free] formy,
w której jest aktyny i bierze udział w procesach życiowych organizmu.
Hormon T4 przekształca się również w T3 a T3 następnie
w FT3, czyli odpowiednio drugiej wolnej aktywnej formy.
FT3 i FT4 krążą we krwi w organizmie docierając do komórek,
spełniają bardzo ważne funkcje. natomiast T4 i T3 są w pewnym sensie
magazynem.
dlatego też jeśli chcemy wiedzieć jak na organizm wpływa
leczenie [przyjmowanie] syntetycznego hormonu z tabletki musimy
zbadać ft3 i ft4. najprościej mówiąc to pokaże ile tego co
w tabletce działa naprawdę w organizmie. a nam właśnie najbardziej
potrzeba tego działania hormonów.
tsh jest hormonem przysadki mózgowej. można powiedzieć że przysadka
"sprawdza" ile ft3 i ft4 jest we krwi i produkuje odpowiednio dużo/mało tsh.
Tsh ma pobudzać tarczycę do pracy, do produkcji, tylko
że tarczycy zostało już tak mało że nie jest w stanie wyprodukować
wystarczająco dużo hormonów by organizm dobrze funkcjonował.
przysadka próbuje ratować sytuację i produkuje coraz więcej tsh
w nadziei że podniesie się poziom ft3 i ft4 ale to nie następuje,
w ten sposób dochodzimy do objawów niedoczynności.

>lekarza, zastanawiam się czy moja dobrze będzie mnie prowadzić.

to zależy w dużym stopniu od Ciebie i Twojej świadomości choroby.
lekarz nie jest Tobą nie wie jak się czujesz itp. jeśli dobrze
nauczysz się rozpoznawać swoje własne bardzo indywidualne oznaki
braku i nadmiaru odpowiednich hormonów będziesz wiedzieć lepiej
niż lekarz co należy zrobić. Warto interesować się swoją chorobą
zwłaszcza że będzie ona Ci towarzyszyć na dobre i na złe przez
całe życie, w bardzo różnych sytuacjach. Im więcej wiesz tym lepiej
rozumiesz siebie i kontrolujesz swoje zdrowie. chodź wiadomo
część lekarzy nie jest zachwycona gdy pacjent wie więcej od nich,
ale przecież to Twoje życie i Twoje zdrowie.

>Odpowiedzcie proszę co z ciśnieniem i tętnem?

Teoretycznie powinno być obniżone, ale każdy ma swój własny zestaw
objawów i różnie to może być. Tak jak mówi się że osoby z niedoczynnością
tarczycy są otyłe, a przecież spotyka się przypadki że dana osoba
jest bardzo chuda i chciałaby przytyć a nie może.

>No i pomóżcie wyliczyć normy! Ni groma mi nie wychodzi wg wzoru
podanego w linku na górzesad

oj, to po kolei od początku
((wynik-dolna granica normy)) : ((górna granica normy-dolna granica normy)) x100 = %

TSH 2,38 (0,34-4,94)
[tego się raczej nie przelicza, powinno być około 1, albo i mniej]

FT4 12,58 (9,01-19,05)

((12,58 - 9,01)) : ((19,05 - 9,01)) x100 =
((3,57)) : ((10,04)) x100 =
0,3555776.. x100 = 35%

>Dziś odebrałam wyniki żelaza i ferrytyny- zrobiłam już na własną
>rękę. Podam:
>żelazo 63 norma 49-151 13%
>ferrytyna 53,63 norma 15-250 16%

słabo, a nawet bardziej niż słabo. będziesz musiała uzupełnić
poziom ferrytyny za pomocą tabletek z żelazem. poproś o receptę lekarza.
żelazo pokazuje bieżący poziom tego pierwiastka w organizmie,
czyli np to co jadłaś poprzedniego dnia.
ferrytyna jest białkiem wiążącym się z żelazem, pokazuje jakie są
zapasy żelaza w organizmie. ferrytyna bierze też udział w roznoszeniu
hormonów po całym organizmie. tak więc żeby dobrze wykorzystać
hormony potrzebny jest dobry poziom ferrytyny, dobry czyli ok. 60%
niedobory żelaza dają też własne objawy anemii.

>A, i czy robić jeszcze jakieś badania? B12?

zdarza się że osoby z Hashimoto mają niedobory b12.
a taki stan może prowadzić do nieodwracalnych zmian neurologicznych i innych.
dlatego myślę że warto sprawdzić ile się tej witaminy ma.
szczególnie gdy ktoś zauważa u siebie objawy niedoboru b12.
słyszałam też że ogólnie osoby z chorobami autoimmunologicznymi,
a taką jest Hashimoto powinny mieć odpowiednio wysoki poziom b12.

pozdrawiam
a. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: PROSZE POMOZCIE...
Witaj jednym zdaniem to trochę trudno to opisać.
ja o tym wiem z tego forum... częsty temat :)

TSH jest hormonem przysadki mózgowej [tamże produkowany]

T4 i T3 to hormony produkowane przez tarczycę
T4 i czasem T3 to hormony uzupełniane "tabletkami" w niedoczynności

"Samo oznaczanie T3 i T4 nie odzwierciedla w sposób obiektywny
stanu hormonalnego organizmu, gdyż ten sposób oznaczenia wykrywa
także postaci nieczynne biologicznie hormonów (na przykład
związane z białkami). Dla potrzeb klinicznych konieczne jest
więc oznaczenie tak zwanych frakcji wolnych (free) hormonów.
Określa się je mianem Ft3, Ft4" Wikipedia

Należy pamiętać że na wydzielanie się TSH ma wpływ wiele czynników
nie koniecznie związanych z tarczycą.

Badając samo TSH badasz ile "mocy" że tak to nazwę przysadka wysłała
do tarczycy, ale co z tym zrobiła tarczyca? tego nie wiesz. Mówi się
że działa sprzężenie zwrotne i że przysadka wie ile hormonów T4 i T3
powstało, jednakże jak pisałam wyżej proces ten zależy od wielu
czynników. Dodatkowa konieczność oznaczania wartości Ft4 i Ft3
spowodowana jest uzupełnianiem brakującego T4 i czasem T3. Czyż nie
prościej sprawdzić ile jest T4 i dorzucić brakująca ilość w postaci
syntetycznej niż badać samo TSH i niejako zgadywać/przewidywać
ileż to mogło powstać tego T4.

Innym bardzo ważnym aspektem całego leczenia tak myślę jest
odpowiedni stosunek Ft4 do Ft3. To właśnie od tych wartości
zależy co dzieje się z Twoim organizmem. Ja to bardzo dokładnie
u siebie widzę jak mam niskie Ft3 to popadam w smętne nastroje itp
ogólnie mówiąc.

Jestem w stanie jeszcze zrozumieć że lekarz nie chce oglądać
wyników Ft3 bo to podobno badanie trudno uchwytne, ciężkie
do poprawnego zmierzenia ze względu na przemiany w organizmie.
Niezbędne minimum to TSH i Ft4.

Obawiam sie że nie napisałam tego w zrozumiały sposób.

Przyznam szczerze że jestem zaskoczona tym pytaniem,
ponieważ wydawało mi się że jak już ma się taką chorobę
która jest na zawsze, na dobre i na złe, to chce się wiedzieć
jak najwięcej na jej temat. bo przecież to zmienia całe życie.

i jeszcze na koniec linki do strony mojego laboratorium:
www.lmbruss.pl/serwispacjentow.php?section=oferta&subsection=badania_ekran&badid=131&lit=t
www.lmbruss.pl/serwispacjentow.php?section=oferta&subsection=badania_ekran&badid=128&lit=t
www.lmbruss.pl/serwispacjentow.php?section=oferta&subsection=badania_ekran&badid=63&lit=h Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Depresja - a może tarczyca??
wklejam z www.pomagamy.pl/forum/down.php (w tej chwili forum nie działa)


Podwyższone TSH może wystepowac zarówno w niedoczynności jak i nadczynności
tarczycy!!!Trzeba sobie zdać sprawę że określenie: nadczynność i niedoczynność
tarczycy oznacza pewien zespół objawów a nie jest to jednostka
chorobowa,nadczynność to po prostu podwyższony poziom hormonów tarczycy -FT3 i
FT4 oraz związane z tym objawy,podobnie niedoczynność oznacza ich obniżony
poziom.Pojęcia te nie odnoszą sie do TSH!!! Przy szukaniu przyczyny
podwyższonego TSH decydujące znaczenie ma poziom hormonów samej tarczycy - FT3
i FT4 (TSH jest hormonem przysadki mózgowej który pobudza wydzielanie hormonów
gruczołu tarczowego).Podwyższone TSH może być SKUTKIEM pierwotnej
niedoczynności tarczycy (tzn niedoczynności której przyczyna tkwi w samej
tarczycy jak np w chorobie Hashimoto ktora jest pewną odmianą zapalenia tego
gruczolu).W takiej sytuacji tarczyca dotknieta chorobą produkuje mniej FT3 i
FT4.Obniżony poziom tych hormonów we krwi powoduje pobudzenie przysadki i ta
wydziela wiecej TSH aby zwiększyć wydzielanie FT3 i FT4 w tarczycy.Tarczyca
jest jednak chora i na niewiele się to zdaje dlatego w pierwotnej
niedoczynności tarczycy jest WYSOKIE TSH przy OBNIŻONYCH FT3 i FT4. Jak już
napisałem wcześniej wysokie TSH może występować także niekiedy w nadczynności
tarczycy.Jest wtedy jej PRZYCZYNĄ.Taki stan nazywa się wtórną nadczynnością
tarczycy tzn.nadczynność tego gruczołu jest stanem wtórnym,następstwem w
stosunku do pierwotnej zmiany jaką jest zbyt duża ilość TSH we krwi.Przyczyną
zbyt dużej ilości TSH we krwi jest z kolei jego nadmierne wydzielanie przez
chorą przysadkę (najczęściej guz przysadki,ewentualnie choroba podwzgórza) lub
jego wydzielanie ektopowe (tzn przez tkanki które normalnie go nie wydzielają -
najczęściej nowotwory).W takiej sytuacji sama tarczyca jest zdrowa ,jest tylko
ciagle pobudzana przez wysoki poziom TSH i dlatego wydziela duże ilości FT3 i
FT4,tak więc we wtórnej nadczynności tarczycy mamy WYSOKIE TSH przy równiez
WYSOKICH FT3 i FT4. Widać więc że do diagnostyki chorób tarczycy nie wystarczy
sam poziom TSH,trzeba co najmniej oznaczyć jeszcze FT3 (jest "ważniejszy" niż
FT4),często wymaga to także wielu innych badań np tomografii czy rezonansu
glowy w diagnostyce guzow przysadki Ufff,mam nadzieje że ktoś to
zrozumie,starałem się najprościej jak mogłem.Pozdrawiam i życze zdrowia
Anonimka -
juz dostalas pare odpowiedzi. Ja bym radzila Ci zrobic przeciwciala TPO. Troche
mi Twoj opis przypomina moje Hashimoto.
Jesli chodzi o usg to zeby cokolwiek cokolwiek w tarczycy "widziec" na poczatku
Hashimoto - potrzeba dobrego lekarza i sprzetu. Ja mialam juz Hashimoto
stwierdzone na podstawie niedoczynnosci i przeciwcial a na usg lekarz
pisal "tarczyca bez zmian". Na szczescie pozniej trafilam do lekarza z lepszym
sprzetem i on sie tylko dziwil jak rok temu lekarz mogl na usg nic nie widziec.
Poza tym zanim wpadnie sie w typowa niedoczynnosc - poprzedza to okres gdy jest
wysokie TSH ale hormony tarczycy sa w normie. Oznacza to tyle, ze hormonow
tarczycy jest za malo dla organizmu (mimo ze moga miescic sie w normach
laboratoryjnych) i organizm zmusza tarczyce do bardziej intensywnej pracy -
podnoszac TSH. Normy sa dosc szerokie i wazne czy ma sie objawy niedoczynnosci.
Jesli objawy sa wyrazne oraz jest wysokie TSH to juz jest podstawa zeby zaczac
suplementacje T4, zwlaszcza u mlodej kobiety ktora stara sie zajsc w ciaze. Przeczytaj resztę wiadomości

Widzisz posty znalezione dla hasła: hormon Przysadka mózgowa
 
 
Odnośniki
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates