hormony tarczycy wyniki badań

Strona początkowa




Temat: TSH u dziecka
Witam

Dzisiaj odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy u mojego 5 letniego  dziecka.
TSH 8,57 (norma do 4)
FT3 3,70

Proszę, napiszcie co to oznacza dla mojego dziecka i czy bardzo znacznie norma
jest przekroczona? Mam skierowanie do endokrynologa ale do tego czasu chyba
oszaleję.

Dzięki za info
Pozdrawiam

Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: TSH u dziecka
On 24 Wrz, 16:15, " Ania" <paprotka001.SKA@gazeta.plwrote:

Witam

Dzisiaj odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy u mojego 5 letniego  dziecka.
TSH 8,57 (norma do 4)
FT3 3,70

Proszę, napiszcie co to oznacza dla mojego dziecka i czy bardzo znacznie norma
jest przekroczona? Mam skierowanie do endokrynologa ale do tego czasu chyba
oszaleję.


Witam :) Prosze nie szalec :)
Poziom TSH jest podwyzszony, co swiadczy najprawdopodobniej o
poczatkach niedoczynnosci tarczycy (spokojnie, to sie leczy, wazne, ze
juz jest umowiona wizyta u lekarza). Jesli chodzi o FT3 nie wiem w
jakich jednostkach jest podany wynik (jesli w pmol/l - jest na dolnej
granicy normy, co potwierdzaloby poczatki niedoczynnosci).
Rozpoznanie niedoczynnosci tarczycy u dzieci jest niezwykle wazne, by
w pore moc rozpoczac leczenie (podawanie hormonu tarczycy, by zapewnic
prawidlowy rozwoj dziecka).
Wydaje mi sie, ze powinnas powtorzyc badania krwi (tzn. poziom FT3,
FT4, TSH) jeszcze raz przed wizyta u lekarza (nie wiem, na kiedy
planowana jest wizyta), by miec jakies porownanie. Dobrze byloby
wykonac rowniez USG tarczycy.
Spokojnie czekaj na wizyte i opinie endokrynologa.
Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia :)

Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: pytanie do znawców ;-)
Tarczycę pobudza progesteron, dlatego temp. ciała w drugiej części cyklu jest
wyższa. Wyniki badań hormonów tarczycy mogą więc być różne w obu fazach,
wahając się zwykle w granicach normy. Estrogen/testosteron nie oddziaływują na
siebie bezpośrednio, są antagonistyczne pod względem oddziaływania na tkankę
tłuszczową. Tak więc żeby skompensować oddziaływanie estradiolu na odkładanie
tłuszczu, warto praktykować ćwiczenia siłowe, podnoszące testosteron. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Hormony tarczycy - wyniki
Hormony tarczycy - wyniki
Odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy i zupełnie nie wiem co o tym myśleć:
TSH 0,652 uIU/mL (0,49-4,67)
Free T4 0,88 ng/dL (0,71 - 1,85)
FT 3 1,86 pg/mL (1,45-3,48)
Niby wszystkie w normie, ale sie zastanawiam czy nie za niskie.
Bardzo prosze o interpretację. Z góry dziękuję.
Marija

Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Interpretacja wyników
Interpretacja wyników
Odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy i zupełnie nie wiem co o tym myśleć:
TSH 0,652 uIU/mL (0,49-4,67)
Free T4 0,88 ng/dL (0,71 - 1,85)
FT 3 1,86 pg/mL (1,45-3,48)
Niby wszystkie w normie, ale sie zastanawiam czy nie za niskie.
Bardzo prosze o interpretację. Z góry dziękuję.
Marija Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Wyniki badań hormonów - prosze o pomoc
Wyniki badań hormonów - prosze o pomoc
Witam,

Jestem tu nowa. W środe odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy i
nie wiem czy powinnam się martwić. Wyglądają tak:
- FT3 = 2.9 ( normy 1.5 - 4.1)
- FT4 = 1.0 ( normy 0.8 - 1.9)

Niby mieszczą sie w normie chociaż FT4 jest w dolnej granicy. Gorzej
z TSH.

- TSH = 4.90 (normy 0.4 - 4.0)

Jest lekko podwyższone.
Umówiłam się już do endokrynologa na przyszły piątek, jednak
zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze jakiś dodatkowych badań.
Dodam, że mam objawy jak w niedoczynności: senność, ciągłe zmęczenie
( mimo tego że śpie ponad 10 h dziennie), mam okropnie suche nogi i
ręce, cały czas mi zimno,w dodatku hirsutyzm i kłopoty z pamięcią.
Czy to mogą być początki niedoczynności? Zrobić jakieś dodatkowe
badania przed wizytą u endo?

Pozdrawiam Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Wyniki Badań Hormonów Tarczycy
Wyniki Badań Hormonów Tarczycy
Witam serdecznie mam prośbe czy mogłby ktoś zinterpretowac moje
wyniki .Wizyte u lekarza mam dopiero za tyg. Ja tylko wiem ze
wszystkie nie sa w normie ale na jaka chorobe mogly by wskazywac to
nie wiem . Jesli ma ktos podobny problem prosze o kontakt
TSH- 0,21 mlU/L norma(0,39-6,16)
aTPO - >1000 IU/ml norma 35
FT4- 0,911 ng/dl norma (0,93-1,7)
FT3- 5,37 pg/ml norma (2,57 - 4,43)
TRAB - 0,18 lU/l (Wynik ujemny <1,8 / wynik wątpliwy: 1,8 - 2,0 /
wynik dodatni: >2,0)
USG terczycy - tarczyca powiekszona bez guzków Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: diagnoza Hashimoto - na jakiej podstawie?
> Czy to może być Hashimoto, czy można to wykluczyć? O czym może świadczyć ten op
> is?

na diagnozę składa się kilka kwestii:

- wyniki badań hormonów tarczycy Ft3 i Ft4
(zazwyczaj obniżone choć jeszcze w normie, czasem poniżej normy,
najczęściej ft3 > ft4, choć bywało i odwrotnie)

- wynik TSH
(podwyższony, ale bywał i w normie)

- przeciwciała anty-tg, anty-tpo
(mogą być podwyższone oba, jedno z nich, albo żadne)

- wielkość tarczycy
(pomniejszona, lub powiększona w przypadku wola)

- opis usg
(zmiany hypoeheogeniczne, obniżona echgeniczność,
ale też np. zmiany koloidowe tak jak u Ciebie
i inne - nie znam się aż tak na opisach usg)

- samopoczucie
(typowe objawy niedoczynności, ale też mogą
zdarzać się objawy nadczynności)

- wywiad rodzinny
(głównie występowanie chorób tarczycy w rodzinie,
ale też występowanie innych chorób autoimmunologicznych
u danej osoby lub w rodzinie)

- inne badania/ inne choroby
(np. podwyższony cholesterol, hiperprolaktynemia
i inne mogą wskazywać na problem z tarczycą)

z tego co na razie podałaś, na Hashimoto wskazują:
wielkość tarczyc i zmiany koloidowe.

z przeciwciałami to trudno określić bo ich ilość
się zmienia. szczególnie wiedząc że tarczyca jest pomniejszona.

jak widzisz każdą osobę trzeba traktować indywidualnie.

a. Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Hashimoto czy nie?? POMOCY
Witaj
żeby mieć pewność czy to jest Hashimoto
należy zrobić/znać wyniki badań hormonów
tarczycy czyli ft4 (wolna tyroksyna)
i ft3 (wolna trójodotyronina), tsh jest
hormonem przysadki mózgowej i nie może
być JEDYNYM wyznacznikiem tarczycy.

> wkoncu znalazłam przyczyny tego ze tyje, i teraz nie wiem, czy ta mała dawka
> leku może cos zmienic?

Twoje objawy okazują że prawdopodobnie
jest to właśnie Hashimoto.
Na pewno na małej dawce leków się
nie skończy ale nie można od razu
brać dużej ilości leków (syntetycznych
hormonów tarczycy).
Jak już będziesz znać wyniki swoich
badań to możesz je tu wpisać.
W tej chorobie bardzo ważna jest
świadomość leczenia i kontrolowanie
tego leczenia, w końcu nikt inny
nie wie lepiej niż Ty jak się czujesz itp.

Polecam lekturę forum, wątków archiwalnych
bardzo pomocne na początku,
ja przez pierwszy tydzień nie mogłam się
od forum oderwać aż z grubsza przeczytałam wszystko
ale to teraz procentuje moim
dobrym samopoczuciem i zrzuceniem wagi
czego i Tobie życzę.

powodzenia
aleksandra Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Turpin, Jędruch bardzo proszę o pomoc
Moniko,
chwileczkę... jedna rzecz mi tu zupełnie nie pasuje: pomijając
opinię endokrynologa na temat wola wieloguzkowego u pacjentki "w tym
wieku" to: jaka była reakcja na wyniki badań hormonów tarczycy? Na
TSH, na FT4? Przecież nie zostawia się pacjenta z takimi wynikami
bez leczenia W ŻADNYM PRZYPADKU - hormony tarczycowe oddziałują na
cały organizm i powinny być utrzymywane (np w razie konieczności
farmakologicznie) w normie, to bardzo ważne! I: jaka była reakcja
endokrynologa na objawy, na które skarży się pacjentka (kołatanie
serca, duszności)? Czy one również są na tyle nieistotne, by się
nimi nie przejmować i nie wdrożyć leczenia??
Nie podejmuję się podważać kompetencji tegoż lekarza, niemniej
jednak atenolol raczej podaje się pomocniczo np. na nadciśnienie.. a
nie na leczenie choroby podstawowej, jaką jest w tym przypadku
choroba tarczycy. Takie, średnio na miejscu, ale jednak "życiowe"
pytanie: czy była to wizyta prywatna, czy też w ramach opieki
zdrowotnej refundowanej przez NFZ?...
Nie podejmuję się radzić Wam, jak dalej postępować, powiem jedynie
co zrobiłabym ja: skonsultowałabym ten przypadek PRYWATNIE z
lekarzami dwóch specjalizacji: endokrynologiem oraz onkologiem.
I nie zdziwiłabym się gdyby mieli inne uwagi, wnioski i zalecenia...

Pozdrawiam serdecznie.

Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Niedoczynność tarczycy?????
Niedoczynność tarczycy?????
Niedawno odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy. TF3 i TF4 są w normie, TSH
podwyższone: 5,13 przy normie do 4,0. Czy to już świadczy o niedoczynności
tarczycy? Idę do lekarza dopiero w poniedziałek.
Szczególnie proszę o odp. osoby ze stwierdzoną już niedoczynnością tarczycy-
jakie Wy mieliście wyniki badań?
Będę wdzieczna za odzew.
Pozdrawiam Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Niedoczynność tarczycy?????
pipi11 napisała:

> Niedawno odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy. TF3 i TF4 są w normie, TSH
> podwyższone: 5,13 przy normie do 4,0. Czy to już świadczy o niedoczynności
> tarczycy? Idę do lekarza dopiero w poniedziałek.
> Szczególnie proszę o odp. osoby ze stwierdzoną już niedoczynnością tarczycy-
> jakie Wy mieliście wyniki badań?
> Będę wdzieczna za odzew.
> Pozdrawiam

Norma zdaje sie wynosi: 0,35-5,50
Tak więc nie masz czym sie przejmować
pozdr.:)) Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: TSH 8,6 a USG pomozcie
Asiu, nie wiem, jak w Twoim regionie, ale u nas państwowo do endo nie ma sensu
iść: najpierw się czeka nie wiem, ile, a potem gość totalnie olewa.
Przy niedoczynności tarczycy wcale nie musi być zmieniona tarczyca. Na pewno
więcej by Ci powiedziały wyniki badań hormonów tarczycy (T3 i T4) - byłyby
obniżone.
Dodatkowe objawy: senność, przybieranie na wadze mimo małego apetytu.
A masz możliwość wyjechać nad morze? Też by Ci dobrze zrobiło Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Moje dziecko jest niejadkiem - wspierajmy się
Witam
Znam już wyniki badań hormonów tarczycy - są ok., chlorki też. W związku z tym
kilejna wizyta u endokrynologa za ok. pół roku - kontrola wzrostu. Mała nadal
je niewiele, w przedszkolu prawie wcale. Żebra wystają jej przrez skórę.
Załamka. Dodatkowo od ok. 2 tyg. kaszle i smarcze - kwitną własnie topole i
mysle, że to właśnie to. W sobotę przeszła swoje kolejne - jednodniowe
zapalenie ucha. Na szczęscie clemastin i krople załatwiły sprawę. Dzisiaj
pójdziemy chyba w końcu do lekarza, bo to trwa juz stanowczo za długo.
Pozdrawiam Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Podcięto mi skrzydła -nie zasłużyłam na szczęście
Kochane, czytałam co piszecie już w weekend ale nie mogłam nic napisać.
Dziękuję Wam za wszystko.
Przemyślałam temat, biorąc pod uwagę Wasze opinie, słowa pocieszenia, zdanie
małża, moje doświadczenia z tym paskudnym losem i...
NIE ZAMIERZAM SIę TYM WIęCEJ MARTWIć!!!

Mój kodeks życia, wygląda dziś tak:
1. Zawsze coś wyskoczy.
2. Nigdy nie jest dobry czas.
3. Wszystko się ułoży.
4. Będzie dobrze.

Tym się dziś karmię i wierze że kuracja przyniesie efekty, no a jeśli w tym
czasie zafasolkuję, to tak miało być. Kropka. Mam wiarę w to, że nic się nie
dzieje przypadkiem. Ufam, że będzie dobrze.

W sobotę (małż w pracy) włączyłam sobie TV i oglądałam bajkę (dziciuch ze mnie,
co?) ale na chwilkę wyszłam na balkon, bo pies szczekał na kogoś i byłam ciekawa
co się dzieje. I tak w tym słońcu (na balkonie) stałam i miałam wrażenie, że jak
się odwrócę w stronę pokoju to zobaczę 3 latka oglądającego tę bajkę. Bałam sie
odwrócić. Teraz wiem, co jest najważniejsze.
A w ten sam dzień, tylko wcześniej - przymierzałam buty na jakiejś wyprzedazy.
Byłam tak pochłonięta szukaniem rozmiaru, że nie istniał dla mnie świat (tak,
śmiejcie się) i nagle z tego szumu dookoła mnie usłyszałam głos dziewczyny:
-Tak, bardzo się cieszymy. Taka niespodzianka... dziękuję... Ale wiesz to była
taka totalna wpadka... Nie spodziewaliśmy się...
Domyśliłam się o czym mówi.
Tylko dlaczego akurat z tego całego zgiełku ja usłyszałam właśnie tę dziewczynę
(gadała przez telefon, niczym się nie wyróżniała)...????

Poza tym, masa kobiet w ciąży do okoła mnie... Patrzę na jakaś kobietę w metrze
(stoi tyłem) i myślę sobie - ale ona ma fajną bluzkę! Ona się odwraca i co?
BRZUSIO!! Piękny okrągły brzusio!

Dlatego się nie dam. Będę walczyć o włosy, będę to leczyć, dziś odbieram wyniki
badań - hormonów tarczycy. Biorę witaminy, skrzyp, wapno, drożdże i inne.
Smaruję się alpcortem, musze poczytać o tym oleju lnianym, ale MUSZę PRZESTAć
SIE TYM ZADRECZAć.

Tak wiele mi pomogłyście. Całuję, dziękuję, staram się


Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: moje objawy i prosba
Hej dzis odebralam wyniki badan hormonow tarczycy, TSH 1,05 (norma
0,25-5,0), FT3 5,32 (norma 4,0-8,3), FT4 18,00 (norma 9,0-20,0).
Wizyte u endokrynologa mam dopiero 15.07. ale z tego co widze to
wyniki w normie, mozna sie tym sugerowac?? Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Proszę o interpretacje
Proszę o interpretacje
Witam serdecznie,

odebralam właśnie wyniki badań hormonów tarczycy i bardzo proszę o
interpretacje
TSH 0,08 ( norma 0,2-4,1)
FT3 2,3 ( 2,00-4,25)
FT4 11,1 ( 7-18)
Czy to niedoczynność? Aha Jestem w ciąży Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: Prośba o interpretacje wyników:)
Prośba o interpretacje wyników:)
Witam
Odebrałam dzis wyniki badan hormonów tarczycy:
FT4-0,84 (norma:0,93-1,7)
TPO-166,50 (norma:do 34,0)
TSH-7,750 (norma:0,27-4,2)
TGAb-73,70 (norma:do 34,0)

Z góry dziekuje:) Przeczytaj resztę wiadomości



Temat: wątroba a przyprawy i produkty spozywcze


Bodzio napisal:

| zaczeło sie tak ze miałem kilkudniwo podwyzszona bilirubine, niedobór
| witaminy b12 i bardzo duze krwinki czerwone (MCV było dość wysokie), poza
| tym zadnych wiekszych odchylen, lekarz na podstawie wywiadu i tych
| wyników
| stwierdził ze od leków i alkoholu uszkodziłem sobie watrobe

Miales wiec anemie mikrocytowa. Powodow takiej anemii moze byc kilka

* np. braki witaminy B12 w diecie lub slabe jej przyswajanie,

* braki witaminy B9 (kwas foliowy), rowniez w diece,

* niedoczynnosc tarczycy (tutaj duzy znak zapytania, bo przy niedozywieniu
lub
niewlasciwej diecie (nieprawidlowy dobor makroskladnikow, czyli B:W:T,
wyniki
badan hormonow tarczycy (np. TSH) moga byc mylace, w diecie moze rowniez
brakowac pewnych mikroskladnikow, ktore takze maja wplyw na poziom tychze
hormonow tarczycy).

Powodem tego typu niedokrwistosci moze byc rzeczywiscie m.innymi alkohol,
ale przypuszczam, ze chyba wykonano ci wiecej analiz watrobowych, skoro
stwierdzono jednoznacznie, ze to watroba jest glownym powodem tej
niedokrwistosci?


wykonano, nic nie powychodziło, własnie dlatego napisałem ze zdiagnozowano
głownie z wywiadu, z tego co wiem to w zadnym z badan nic nie znaleźli


Dziurawiec lepiej stosowac jednorozowo np. kiedy ma sie jakas chwilowa
niestrawnosc i watroba ma problemy z wydzielaniem zolci.


a na przykład to? czy będzie dobre?

 Do najskuteczniejszych środków ziołowych leczących przewlekle chorą wątrobę
należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów....

i czy jest duza różnica miedzy tymi ziołami robionymi w wywarze a tabletką
sylimaryny??


| * warto do diety wlaczyc jakis gotowy preparat proteinowy, ktory zawiera
tzw.rozgalezione aminokwasy (leucyna, izoleucyna, valina) oraz
fosfatydylcholine
+ witamine C (ok. 500 mg na dzien, dawka koniecznie przy zwiekszonym
dowozie
foskatydylcholiniy !).


hm... czyżby ilośc tego rodzaju protein było trudno dostarczyć w
odpowiednich ilościach z dietą?


Tak jak juz napisalem, aby stwierdzic niedoczynnosc tarczycy, trzeba
najpierw
dokladnie przyjrzec sie diecie, bo tarczyca moze slabo pracowac np. przy
niedozywieniu.


to pewne wole hashimoto i euthyrox 100mg/dobe(zapomniałem napisac)

co do trzustki i bólu to kiedys myslałem ze moga to byc problemy z
woreczkiem żółciowym na tle nerwicowym ale zdiagnozowac takiec os wcale nie
jest tak łatwo...

Pozdrawiam i dzieki za pomoc, jutro przejze dokładniej
Bodi

Przeczytaj resztę wiadomości

Widzisz posty znalezione dla hasła: hormony tarczycy wyniki badań
 
 
Odnośniki
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates